De Big Mac, het iconische symbool van fastfood en een van de meest herkenbare hamburgers ter wereld. In dit recept het eeuwenoude vraagstuk: Kun je thuis een lekkerdere Big Mac maken dan bij de McDonalds? Oké, misschien niet een eeuwenoud vraagstuk, maar wel iets wat wij graag willen proberen en met resultaat! Dus vergeet de rit naar de drive-thru en steek die BBQ maar aan!

We gaan een Big Mac proberen zo goed mogelijk na te maken en te verbeteren waar mogelijk, met zelfgemaakte Big Mac saus! Thomas laat in de video zien hoe je de ultieme Big Mac maakt, die misschien wel lekkerder is dan die van de McDonalds.

De kamado aansteken voor de Big Mac

De kamado vul je eerst tot aan de bovenkant van je vuurbox met je favoriete houtskool. Wij gebruiken nu Quebracho houtskool. Dit hout garandeert een mooie en lange brandduur, brandt op een gelijkmatige temperatuur en geeft een heerlijke houtsmaak. Deze houtskool is de perfecte allrounder, dus ideaal voor je Big Mac.

In het midden van de houtskool leg je 2 aanmaakwokkels. Steek deze aan en laat de BBQ opwarmen tot een temperatuur van 220 graden. Wanneer de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt, plaats je de halve maan plancha erin en verwarm je deze voor.

  • -11%
    2 zakken houtskool Quebracho Smokin' Flavours + 1 doos aanmaakwokkels
    -11%

    2 zakken houtskool Quebracho Smokin’ Flavours + 1 doos aanmaakwokkels

    • Productbundel
    • Online op voorraad
  • Aanmaakwokkels Smokin' Flavours

    Aanmaakwokkels Smokin’ Flavours

    • Supersnel je BBQ aan
    • Online op voorraad
  • Houtskool Quebracho 10KG (Zuid Amerika) Smokin' Flavours

    Houtskool Quebracho 10KG (Zuid Amerika) Smokin’ Flavours

    • Neutrale smaak, zuivere en zware kwaliteit
    • Online op voorraad

De Big Mac Saus

Voor de Big Mac saus combineer je de mayonaise, fijngesneden augurken, gekarameliseerde ui, suiker, zout, zoete paprikapoeder en gehakte knoflookteen. Meng goed en zet het in de koelkast terwijl je de hamburgers klaarmaakt.

Heb je geen zin om de saus zelf te maken? Dan is de Bigger than Mack saus van Saus.Guru een goed alternatief!

BIg-mac-recept-thomas-1

De Big Mac

Het gehakt doe je in een kom, en dit breng je op smaak met Grate Goods SPG (zout, peper & knoflook). Kneed dit goed door elkaar en vorm er vervolgens burgers van, elk ongeveer 80 gram groot. Dit is veel groter dan de 35 gram die McDonald’s hanteert. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn, want het origineel is vrij dun. Je kunt dit doen met behulp van de hamburgerpers van Smokin’ Flavours.

Wat betreft de garnituren, de Big Mac is niet bijzonder uitbundig. Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes, de augurk in plakjes en tot slot, snipper een uitje fijn. Er is niks lekkerders dan een vers gesnipperd uitje, toch?

  • Grate Goods SPG Special Rub

    Grate Goods SPG Special Rub

    • Salt, pepper, garlic
    • Online op voorraad
  • Hamburgerpers Smokin' Flavours

    Hamburgerpers Smokin’ Flavours

    • Voor 2 verschillende maten burgers
    • Online op voorraad
  • Bigger-than-mac-saus-saus-guru

    Saus.Guru Bigger Than Mack

    • De perfecte burgersaus
    • Online op voorraad

De Big Mac Bakken

De garnituren zijn gesneden, de saus staat klaar en de burgers zijn gekneed. Tijd om de burgers te bakken.

Voor het bakken van de burgers kan je gebruik maken van de plancha, zorg ervoor dat deze is voorverwarmd en de BBQ op 220 graden staat. Hierdoor krijg je straks een mooi gekarameliseerde korst.

De Big Mac opmaken

Of zoals Thomas het zegt: ”tijd om het burgertje te assembleren”. Voor de burger gebruiken we anderhalf hamburgerbroodje. Snijd er twee doormidden, waarvan de onderkant van één broodje het middendeel van de burger zal worden. Bak deze broodjes kort op de plancha tot ze mooi bruin zijn.

Nu is het tijd om de hamburger in elkaar te zetten. Begin met het aanbrengen van wat saus op de onderkant. Vervolgens voeg je wat sla toe, enkele plakjes augurk, gesnipperde ui, een plakje kaas, en tot slot leg je de burger en het tussenstukbroodje erop. Herhaal dit proces ook voor de bovenste helft van de burger. Als laatste doe je nog wat saus op de deksel.

BIg-mac-recept-thomas

Smaakt ‘ie beter dan van de McDonalds?

Geslaagd experiment! Een burger van McDonald’s is zeker lekker en superhandig voor onderweg. Maar zo’n zelfgemaakte burger is toch echt een stuk smakelijker, vooral met twee plakken kaas erop. 😉

In deze video legt Thomas uit hoe je de ultieme Big Mac zelf op de BBQ klaarmaakt.

Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • Gehakt, 400 gram

  • Grate Goods SPG

  • Mayonaise, 3 eetlepels

  • Mosterd, 1 theelepel

  • Grote ui gekarameliseerd, 1 stuk

  • Gehakte knoflook, 2 teen

  • Gehakte augurk, 2 eetlepels

  • Zoete paprikapoeder, 2 theelepels

  • Ijsbergsla. 1 krop

  • Gesnipperde witte ui, 1 stuk

  • Augurk, 4 stuks

  • Cheddarkaas, 4 plakjes

  • Hamburger broodjes, 3 stuks

  • Veelgestelde vragen

    Voor de ultieme Big Mac van de BBQ heb je rundergehakt, ontbijtspek, witte sesambolletjes, ijsbergsla, augurken, uien, Amerikaanse kaas nodig. Voor de saus heb je mayonaise, mosterd, azijn, suiker, knoflookpoeder, uienpoeder, augurkensap en paprikapoeder nodig.

    Je begint met de saus door alle sausingrediënten te mengen. Maak vervolgens hamburgers van het gehakt en bak het spek. Snij de boterhammen, ui en augurk, en was de sla. Bak de hamburgers en spek op de BBQ. Maak daarna de Big Mac met een broodje, saus, ui, sla, kaas, hamburger, broodje, saus, ui, sla, augurk, kaas, hamburger en eindig met een broodje.

    Om de saus te maken, meng je de mayonaise, mosterd, azijn, suiker, knoflookpoeder, uienpoeder, augurkensap en paprikapoeder samen.

    Het beste is om de hamburgers en spek te bakken op de BBQ voor die unieke BBQ smaak. De overige ingrediënten, zoals de boterhammen, ui, en augurk, kunnen worden gesneden en de sla kan worden gewassen.

    Begin met een broodje, dan de saus, ui, sla, kaas, hamburger, dan weer een broodje, saus, ui, sla, augurk, kaas, hamburger en eindig met een broodje.

    Geschreven door:

    Bekijk team BBQ