Dit is zo’n gerecht dat vrijwel altijd de handen op elkaar krijgt. Krokante biefstuk, groenten en veel smaak in een klein handzaam pakketje. Voor de foto hebben we Europese runder bavette gebruikt, dat past uitstekend bij dit gerecht. Je kunt ook jodenhaas, uitgesplitste sukade, longhaas of skirt steak gebruiken. De hoofdzaak is dat je een langgerekt stuk rundvlees bakt dat je haaks op de draad kan snijden in dunne plakken. Origineel van de plancha, maar ook heerlijk op de grill!
We gebruiken de groenten in de marinade als garnituur bij het vlees. Je kan deze fajita’s serveren met guacamole, pico de gallo, crème fraîche, refried beans of maïs. We vonden het leuk om bijna alles van de hete plaat te laten komen, daarom grillen we partjes avocado en plakjes zoete aardappel als extra groenten.
Marineren kun je leren
Snijd de bavette in lange strips van 5 tot 10 cm dik. – Tip van de chef: wist je dat wij ook 100% plantaardige bavette hebben? Deze kan je uiteraard ook gebruiken in dit recept. – Bestrooi met de gemalen komij n en wat zeezout en versgemalen zwarte peper. Voor de marinade snijden we de knoflook fijn, de puntpaprika’s en rode ui in grove stukken. Vervolgens snijd je de jalapeño in halve ringen en hak je de koriander grof. Ben je een korianderhater, dan kun je natuurlijk ook platte peterselie gebruiken 😉. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en leg daar het vlees in. Dek de kom af en laat minimaal 2 tot maximaal 8 uur marineren. In de video wordt er ook kip meegenomen, want het is namelijk lekkerder wanneer er verschillende stukken vlees in de fajita’s zitten.
Vuurring opstoken
Stook je vuuring of plancha op naar een temperatuur waarbij zonnebloemolie inbakt en nog niet gaat roken (220 °C). Leg de zoete aardappel tussen de kolen en bak 15 minuten, let wel op dat je ze een paar keer draait zodat ze mooi gelijkmatig draaien. De kippendijen met vel breng je op smaak met wat chilipoeder, peper en zout. Wanneer je dit met een Amerikaanse rub gaat doen, dan gaat het maximaal karameliseren en verbrandt het een stuk sneller en dat willen wij natuurlijk niet 😉. Leg ze vervolgens op de grill en laat ze garen tot een kerntemperatuur van minimaal 72 graden. Haal de biefstuk uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
Bakken maar!
Bak de avocado met de snijkant naar beneden op de plancha tot ze goudbruin zijn. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg de groenten uit de marinade toe en schep een paar keer om. Bak daarna het vlees 5 tot 10 minuten. De korst is in dit geval belangrijker dan de kerntemperatuur. Het vlees moet mooi krokant en bruin zijn. Laat de bavette daarna even rusten en snijd de bavette en de kip in dunnere plakken. Als laatste leg je de tortilla’s op de plancha en warm even op.
Vul de tortilla’s met het vlees, de geroosterde groenten, de zoete aardappel en wat ijsbergsla.
Tip van de chef! Dit is een recept uit Het Ultieme open vuur- en braaiboek van Jeroen Hazebroek en Harry Havinga. Het Ultieme Open Vuur- en Braaiboek is de volgende stap voor barbecuefanaten. In plaats van high-tech apparatuur te gebruiken, ga je – volledig old skool – terug naar de basis. Of je nu fikkie gaat stoken in een gat in de grond, een simpele vuurschaal gebruikt of juist een braai of een vuurring. Met goed hout en simpele accessoires zoals spiezen, gietijzeren pannen en roosters kun je alle gerechten in dit boek maken.
Thomas en Jeroen laten in deze video zien hoe je dit recept maakt
Tip! deze producten kun je gebruiken in dit recept
Cornicabra olijfolie Valderrama
Lekker bij het bakken & braden
Online op voorraad
Gemalen cayennepeper van Beekum
Een pittige tante
Online op voorraad
Gemalen komijnzaad van Beekum
Heerlijk in een curry
Online op voorraad
Het ultieme open vuur- en braaiboek
60 recepten van BBQ rookie naar volwaardig vuurmeester
Online op voorraad
Runder bavette steak
Ca. 225 gram of 1 kg
Online op voorraad
Santa Maria Black Pepper molen
Online op voorraad
Santa Maria Rock Salt molen
Online op voorraad
Scharrel kippendij met vel
Ca. 400 gram
Helaas, momenteel niet leverbaar
Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout
Slice it up!!
Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Veelgestelde
vragen
Wat zijn de essentiële ingrediënten voor de Fajitas met biefstuk en kip?
Voor de Fajitas met biefstuk en kip zijn de essentiële ingrediënten onder andere biefstuk, kipfilet, 10 fajita wraps, rode ui, paprika’s, champignons, limoensap, knoflook, olijfolie en verschillende soorten kruiden.
Hoeveel porties levert het recept voor Fajitas met biefstuk en kip op?
Het recept voor Fajitas met biefstuk en kip is bedoeld voor 5 porties.
Welk type BBQ is aangeraden voor de bereiding van de Fajitas met biefstuk en kip?
Wij raden aan om een Kamado barbecue te gebruiken voor het bereiden van de Fajitas met biefstuk en kip.
Welke temperatuur moet de BBQ bereiken voor de bereiding van Fajitas met biefstuk en kip?
De BBQ moet een temperatuur bereiken van 200°C voor de bereiding van Fajitas met biefstuk en kip.
Wat is de totale bereidingstijd voor de Fajitas met biefstuk en kip?
De totale bereidingstijd voor de Fajitas met biefstuk en kip is 35 minuten.