Kerst klassieker
Kerstham
Moeilijk
4 Personen
Hoofdgerecht
5 dagen pekelen 3 uur garen
Een klassieker voor de feestdagen, helemaal zelfgemaakt op de BBQ. Deze kerstham wordt eerst vijf dagen gepekeld, vervolgens langzaam gegaard op de kamado en gelakt met een zoet-kruidig mengsel van mosterd, mandarijn en rietsuikerstroop. Perfect voor een feestelijke tafel, of om gewoon lekker dik af te snijden op een broodje.
Voorbereiding
Voor het pekelen, meng je 4 liter water met 400 gram Allbrine Color tot alles goed is opgelost. Injecteer het spierstuk rondom met de marinade injector en leg hem volledig onder in de pekel en laat dit vijf dagen in de koelkast staan. Zorg ervoor dat het vlees volledig onderstaat. Halverwege even keren helpt voor een gelijkmatige pekeling. Je haal het vlees na vijf dagen uit de pekel en dep het goed droog. Wrijf het vervolgens royaal in met de Old Orchard Spice Blend of een andere rub naar keuze. Laat het vlees daarna rustig op kamertemperatuur komen terwijl je de BBQ opstart.
Heb je geen zin om te pekelen? Wij verkopen ook gepekelde ham!
De BBQ
Stel de kamado in op 130°C met een volledig indirecte opstelling. Voeg een chunk hickory toe aan de gloeiende kolen voor een milde rooksmaak. Plaats het vlees in een XL aluminium lekbak en steek een thermometer (zoals de Meater) in het midden van het spierstuk. Gaar de kerstham tot een kerntemperatuur van 68°C. Dit duurt ongeveer drie uur, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.
Tijdens het garen maak je een lak van:
- Rasp en sap van een mandarijn
- Fijngesneden verse rozemarijn
- Grove mosterd
- Meat Tinsel rub
- Een flinke scheut rietsuikerstroop
Lak het vlees in de laatste 45 minuten van de garing om de 15 minuten met dit mengsel. Zo bouw je een glanzende, smaakvolle korst op.
Serveren
Laat de kerstham 10 minuten rusten, snijd in plakken en serveer met wat grove mosterd of een bijpassende saus. Lekker met wintergroenten, aardappelgratin of gewoon op een broodje. En vergeet die mooie fles rode wijn niet: 1924 Bourbon Barrel Double Black Cabernet Sauvignon past hier fantastisch bij.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!