Een klassieker voor de feestdagen, helemaal zelfgemaakt op de BBQ. Deze kerstham wordt eerst vijf dagen gepekeld, vervolgens langzaam gegaard op de kamado en gelakt met een zoet-kruidig mengsel van mosterd, mandarijn en rietsuikerstroop. Perfect voor een feestelijke tafel, of om gewoon lekker dik af te snijden op een broodje.

Voorbereiding

Voor het pekelen, meng je 4 liter water met 400 gram Allbrine Color tot alles goed is opgelost. Injecteer het spierstuk rondom met de marinade injector en leg hem volledig onder in de pekel en laat dit vijf dagen in de koelkast staan. Zorg ervoor dat het vlees volledig onderstaat. Halverwege even keren helpt voor een gelijkmatige pekeling. Je haal het vlees na vijf dagen uit de pekel en dep het goed droog. Wrijf het vervolgens royaal in met de Old Orchard Spice Blend of een andere rub naar keuze. Laat het vlees daarna rustig op kamertemperatuur komen terwijl je de BBQ opstart.

Heb je geen zin om te pekelen? Wij verkopen ook gepekelde ham!

De BBQ

Stel de kamado in op 130°C met een volledig indirecte opstelling. Voeg een chunk hickory toe aan de gloeiende kolen voor een milde rooksmaak. Plaats het vlees in een XL aluminium lekbak en steek een thermometer (zoals de Meater) in het midden van het spierstuk. Gaar de kerstham tot een kerntemperatuur van 68°C. Dit duurt ongeveer drie uur, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.

Tijdens het garen maak je een lak van:

  • Rasp en sap van een mandarijn
  • Fijngesneden verse rozemarijn
  • Grove mosterd
  • Meat Tinsel rub
  • Een flinke scheut rietsuikerstroop

Lak het vlees in de laatste 45 minuten van de garing om de 15 minuten met dit mengsel. Zo bouw je een glanzende, smaakvolle korst op.

Serveren

Laat de kerstham 10 minuten rusten, snijd in plakken en serveer met wat grove mosterd of een bijpassende saus. Lekker met wintergroenten, aardappelgratin of gewoon op een broodje. En vergeet die mooie fles rode wijn niet: 1924 Bourbon Barrel Double Black Cabernet Sauvignon past hier fantastisch bij. 

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Smokin' Flavours aluminium bakken medium 10 stuks

    Aluminium bakken XL 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Als druippan of serveerschaal
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • Angus & Oink – Meat Tinsel

    Angus & Oink – Meat Tinsel

    • Een feestelijke rub
    • Online op voorraad
  • Marinade injector Smokin' Flavours

    Marinade injector Smokin’ Flavours

    • Time to inject!
    • Online op voorraad
  • Meater-2

    Meater 2+ draadloze thermometer

    • De nieuwste Meater
    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin' Flavours

    Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin' Flavours rookchunks hickory 1,5kg

    Smokin’ Flavours rookchunks hickory 1,5kg

    • Lekker bij varken, wild en gevogelte
    • Online op voorraad
Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • Spierstuk

  • Water, 4 liter

  • Allbrine Color, 400 gram

  • Old Orchard Spice Blend Saus.Guru n.b.

  • Benodigdheden

  • Marinade Injector

  • Hickory chunk

  • Meater

  • Geschreven door:

    Bekijk team BBQ