Voor aan het spit
Kerstkip
Moeilijk
4 Personen
Hoofdgerecht
1 uur
Deze kip is er eentje voor een volle tafel: geur van rozemarijn, sinaasappel en een hint rook van de BBQ. Met een spekraster over de borst blijft hij mooi beschermd en krijg je een knapperig jasje dat je zo wilt stelen van het bord.
Voorbereiding van de kerstkip
Rasp eerst de schil van de sinaasappel (alleen het oranje deel) en pers hem uit. Pel de knoflook en hak hem fijn. De rozemarijn rits je: naaldjes van drie takjes fijnhakken, twee takjes blijven heel voor in de kip. Voor het rubben, meng je de sinaasappelrasp met de gehakte rozemarijn en knoflook. Vervolgens wrijf je de kip rondom in met dit mengsel en strooi er royaal chilli zout van Zeeuwsche Zoute over. Probeer ook wat onder het vel te krijgen bij de borst en poten, dan zit de smaak meteen op de juiste plek. Daarna gaan we de kip injecteren. Je vult de marinade-injector met de Dochter vd Burgemeester en verdeel het bier met een paar prikken over de borst en dijen. Niet overdrijven; kleine beetjes verspreid werken beter dan één grote shot. Voor het spekraster en opbinden leg je de plakken ontbijtspek kruislings tot een raster en drapeer dit over de borst. Bind het voorzichtig vast met opbindtouw, zodat het spek blijft liggen terwijl de kip draait. Stop de sinaasappel in kwarten samen met de overgebleven hele takjes rozemarijn in de buikholte. Bind de poten bij elkaar zodat de vulling blijft zitten en de kip mooi in balans hangt aan het spit.
Kerstkip van de BBQ
Hang het spit klaar en richt de kamado in voor draaien aan het spit op 180 °C. De hitte is in de kern indirect door de draaiende beweging; plaats de hitteschilden (indirect) als jouw set-up dat toelaat, zo blijft de warmte stabiel. Zodra de kip begint te draaien, strooi je een klein handje sinaasappel rooksnippers tussen de gloeiende kolen niet te veel, het moet subtiel blijven. Rijg de kip aan het spit, centreer het gewicht en zet hem draaien met de dome op 180 °C. Reken op ongeveer 60–75 minuten. Je zit goed wanneer de dikste plek van de dij 75 °C haalt en de sappen helder zijn. Het spek mag goudbruin en licht krokant zijn; als het te snel kleurt, laat je de dome iets zakken naar 170 °C. Laat de kip na het garen 10 minuten rusten op een plank voordat je gaat aansnijden.
Serveren kerstkip
Snijd de kip aan tafel in royale stukken, lepel wat van het uitgesmolten spekvet over de borst en strooi er, als je wilt, nog een vleugje chilli zout over. Lekker met aardappeltjes uit de skillet of een frisse venkel-sinaasappelsalade. Wijn erbij? Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc sluit mooi aan op de citrus en het spek.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
