Je kent het wel. Die heerlijke romige kerriemayonaise met malse stukjes kip. En dan lekker dik op een broodje of een toastje. Juist! We hebben het over de oer-Hollandse Kip Kerrie salade. Met dit recept maak jij een geheel eigentijdse variant hiervan; lekker smokey! Yes, we gaan aan de slag met Kip Kerrie van de barbecue. Let do this!

De barbecue aansteken

We beginnen met het aansteken van de barbecue. Maak een directe en een indirecte kant door kolen aan een zijde te schuiven en daar een hotspot te creëren. Plaats het gietijzeren rooster en laat het opwarmen tot ongeveer 200 oC. Zorg ervoor dat het gietijzer goed heet is voordat je straks de kip erop legt. Zo krijg je van die mooie (en lekkere!) grill streepjes en blijft het vlees niet plakken aan je rooster.

Kruid die kip!

Wat is er nou lekkerder dan een heerlijk gekruid stukje kip? Precies! Daarom gaat we in dit gerecht de kipdijfilet (lekker al het vet eraan laten zitten. Dit smelt en geeft daardoor een heerlijke smaak) kruiden met Braairub no. 1. Een kruidige rub die perfect past bij Kip Kerrie. Kruid de kip ruim met de rub en laat het even lekker intrekken.

Kip op de barbecue

Leg de gekruide dijfilets boven de direct hitte en grill deze totdat ze en mooi krokant laagje hebben. Laat ze rustig verder garen boven indirecte hitte. Als de kipdijfilets gaar zijn haal je ze van de barbecue af en laat je ze afkoelen. De verleiding is groot om vast wat te proeven. Doe dit ook gerust. Want deze vers gegrilde en gekruide stukje kip is gewoon té lekker. Maar zorg dat je genoeg overhoud om uiteindelijk die heerlijke Barbecue Kip Kerrie te maken.

Kerriesaus

Meng mayonaise, crème fraische, kwark, mosterd en kerriepoeder tot een mooie gladde saus. Dikke tip: los de kerriepoeder eerst op in een klein beetje verwarmde olie. Op deze manier krijg je geen gele puntjes in je saus maar wordt deze mooi egaal geel én door de verwarming van de kruiden proef je de kerrie veel beter. Win-win toch? Voeg daarna zout en peper naar eigen smaak toe.

Serveren

Snijd de gegrilde kip in kleine stukjes (niet te klein, je wilt wel wat blijven proeven toch?) en voeg deze toe aan de kerrie-saus.
Smeer de Barbecue Kip Kerrie lekker dik op het rustieke brood, gun jezelf een goed glas bier en geniet van deze oer-Hollandse klassieker op een eigentijds barbecuemanier. Cheers!

P.S.: ook lekker op een toastje!

Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet

  • Braairub no. 1

  • 2 tl kerriepoeder

  • 2 el mayonaise

  • 1 el crème fraîche

  • 3 el kwark

  • 2 el gele mosterd


  • Peper & zout

  • Benodigdheden

  • Pincet

  • Gietijzeren rooster

  • Handschoenen nitril

  • Snijplank

  • Koksmes

  • Veelgestelde vragen

    Voor het barbecue kip kerrie recept heb je nodig: 1 hele kip, 2 rode uien, 2 teentjes knoflook, een stukje verse gember, yoghurt, kerrie, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, en zout.

    Voor de kerrie mix heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 theelepels kerrie, 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel korianderzaad, en een halve theelepel kurkuma. Al deze ingrediënten dienen fijn gemalen te worden.

    De kip moet eerst goed schoongemaakt worden en daarna ingesmeerd met de kerrie mix. Mix vervolgens vers geperst limoensap, zout en een beetje olie erbij. Laat dit dan een nacht marineren in de koelkast.

    Zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur van 180 graden heeft. Plaats de kip met de borst naar boven op de barbecue en bak deze in een uur bruin en gaar. Draai de kip regelmatig om en bestrijk de kip met de marinade.

    Lekkere bijgerechten voor het barbecue kip kerrie recept zijn bijvoorbeeld naanbrood, gestoomde rijst, en een komkommersalade om het geheel fris te houden.

    Geschreven door:

    Bekijk team BBQ