Een eenvoudig lekker kerstgerecht met een mooie sappige eend, frisse sinaasappel en een romige aardappelgratin. Samen met een heerlijke wijn die perfect past bij deze smaken. Het beste? Je kunt alles de dag van tevoren voorbereiden. Op de dag zelf hoef je alleen nog af te werken en kun je zonder stress samen genieten van een onvergetelijk diner!







Stap 1: Eend voorbereiden

Snijd het overtollige vet weg aan de zijkant van de eendenborst. Snijd de vetkap kruislings in met een scherp mes; maak de sneden zo fijn mogelijk.

Stap 2: Eend kruiden

Kruid de vetzijde van de eend met Orange Delight van Saus.Guru.

Stap 3: Eend garen

Gaar de eend op de kamado met de reversed-sear-techniek: stel de temperatuur in op 150°C en gaar tot een kerntemperatuur van 46°C. Voeg tijdens het garen een klein handje sinaasappelsnippers van Smokin’ Flavours toe.

Stap 4: Eend afwerken

Verhoog de temperatuur van de kamado naar 190°C en grill de vetkap krokant. Laat de eendenborst enkele minuten rusten en snijd deze in mooie, dunne plakjes.

Stap 5: Gratin voorbereiden

Breng de room aan de kook samen met de knoflook en tijm. Gebruik een mandoline om de aardappelen in dunne plakjes te snijden.

Stap 6: Gratin lagen maken

Beboter een skillet en leg een eerste laag aardappelplakjes. Breng op smaak met peper en zout. Giet een deel van de ingekookte room over de aardappelen. Herhaal dit proces tot alle aardappelen en room zijn verwerkt.

Stap 7: Gratin afmaken

Bestrooi de bovenkant royaal met geraspte Gruyère. Dek af met aluminiumfolie en bewaar in de koelkast.

Stap 8: Wortels bereiden

Snijd het loof van de wortels af, op ongeveer 5 cm boven de wortel. Schil de wortels met een dunschiller. Leg de wortels in een skillet met boter. Kruid met peper, zout en verse tijm.

Stap 9: Wortels afwerken

Voeg, zodra de wortels bijna gaar zijn, de honing, walnoten en cranberry’s toe.

Stap 10: Saus maken

Snipper de sjalot en fruit deze aan tot glazig. Blus af met rode port en voeg de laurier en sinaasappelzeste toe. Laat het geheel inkoken tot 1/3 van het oorspronkelijke volume.

Stap 11: Saus afwerken

Voeg de kalfsfond toe en laat de saus indikken tot de gewenste consistentie. Zeef de saus en voeg vlak voor het serveren de sinaasappelpartjes toe.

Ingrediënten

  • Eendenborst, 4 stuks

  • Orange Delight Angus & Oink

  • Peper

  • Zout

  • Mini wortels met loof, 600 g

  • Honing, 25 g

  • Boter, 50 g

  • Walnoot, 40 g

  • Cranberries geweld, 40 g

  • Water

  • Vastkokende aardappelen, 750 g

  • Volle room, 500 ml

  • Knoflook, 1 teen

  • Verse tijm, 10 g

  • Gruyère oh geraspt, 150 g

  • Rooksnippers

  • 𝗦𝗮𝘂𝘀

  • Sinaasappel

  • Sjalot, 1 stuk

  • Laurier, 2 blaadjes

  • Rode port, 1 dl

  • Kalfsfond, 2 dl

  • Benodigdheden

  • Skillet pan

  • Braadschaal

  • Geschreven door:

    Bekijk team BBQ