De feestdagen komen er weer aan en de kerststollen liggen weer in de winkels of in de kerstpakketten. Vaak na de feestdagen heb je nog een halve stol over en om dat de laten beschimmelen is ook zonde. Net als vroeger werd oud brood ook niet weggegooid maar hergebruikt. Het woord wentelteefje zullen we maar niet door de vertaalmachine gooien. Waar het woord zijn oorsprong van heeft is ook iets onduidelijk, maar een afleiding van wentel ‘t eventjes ligt hier wel het meest voor de hand. Een leuk alternatief wat ook goed als dessert aan het einde van een kerstmaal gaat is deze twist op dit verloren brood.

BBQ-Keuze

Voor dit recept is mijn keuze gevallen op de pellet barbecue. Ik heb hier een plancha plaat opgelegd en de pellet ingesteld op 225 graden. Dit recept zou je ook kunnen maken op een vuurring wanneer je zorgt voor een sterke vlam onder de ring.

Bereidingswijze

We beginnen met het maken van het mascarpone mengsel. Neem de limoen en rasp de schil in een kommetje. Snij de limoen door en pers het sap eruit boven de kom. Voeg nu langzaam roerend met de garde hier de mascarpone aan toe.

Zet dit nu weg tot gebruik.

Nat brood maken

Neem de kerststol en snij er plakken van. Haal het amandelspijs eruit en bewaar deze. Niet te veel van snoepen 😋

Neem een beslagkom en voeg hier de melk, ei en kruiden aan toe. Roer dit met de garde goed door. Dompel het brood erin en zorg ervoor dat alles goed bedekt is met het mengsel.

Bakken maar

Stook de barbecue op naar 225 graden en smeer wat olijfolie op de plancha. Bak de broden nu rondom aan.

Quenelle draaien

Quenelle is een vorm waarin meestal luchtig eten wordt gepresenteerd. Een quenelle krijg je door een hete lepel door de massa te schrapen. Dit vergt tijd en oefening maar het geeft een hele andere uitstraling aan je gerecht.

Tip: kook wat water in een waterkoker voor de perfecte temperatuur van je lepel. 

Opmaak van het gerecht

Leg de wentelteefjes op het bord. Je kunt deze eventueel met het amandelspijs besmeren of er plakjes van maken zoals op de foto. Leg boven een quenelle limoen-mascarpone en serveer. Lekker met een bol vanille of kaneel ijs erbij!

Eet smakelijk!

Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • 1/2 Kerststol

  • Mascarpone 200 gram

  • Melk 250 ml

  • 1 ei

  • 1 limoen

  • 5-spice kruiden 8 gram

  • Speculaas kruiden 5 gram

  • Olijfolie

  • Benodigdheden

  • Plancha plaat

  • Beslagkom

  • Kommetje

  • Snijplank

  • Koksmes

  • Garde

  • Lepel

  • Rasp

  • Veelgestelde vragen

    De hoofdingrediënten van het Kerststol Wentelteefjes recept zijn kerststol, ei, melk, suiker, kaneel, roomboter en poedersuiker.

    Om de Kerststol Wentelteefjes klaar te maken op de barbecue, begin je met het snijden van de kerststol in plakken. Klop daarna het ei, de melk, suiker en kaneel door elkaar. Haal de plakken stol door dit mengsel. Smelt vervolgens wat boter op de Plancha of skillet en bak de plakken stol tot ze goudbruin zijn.

    Voor het bereiden van Kerststol Wentelteefjes kun je het beste een barbecue gebruiken met een Plancha of een gietijzeren skillet.

    Na het bakken van de Kerststol Wentelteefjes, serveer je ze met poedersuiker en eventueel wat extra boter.

    Het bereiden van de Kerststol Wentelteefjes duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

    Geschreven door:

    Bekijk team BBQ