We gaan caveman grillen, wat wil zeggen: direct in de kolen! Longhaas is een werkspier met een grove structuur die het middenrif van de koe in beweging houdt. Door de grove structuur is het geschikt om caveman te grillen op een zeer hoge temperatuur. Pas wel op voor verbranding van jezelf, werk met handschoenen aan. Pak voor caveman vlees wat niet vet is, dit gaat verbranden.

Voorbereiding: de kamado maximaal heet

Breng de kamado naar standje veel te warm zodat je een gloeiende vuurzee in je vuurkorf hebt. Laat het deksel open staan om echt een gloeiende massa te krijgen. Was de peterselie en verwijder de stelen. Voeg het blad van de peterselie samen met de gepelde knoflook en ansjovis inclusief de olie in een foodprocessor en draai dit helemaal fijn. Voeg eventueel nog extra olijfolie toe om er een mooie gladde zalf te van te draaien en bewaar deze. Snij alle pezen en vliezen van de longhaas en kruid hem met peper & zout.

Caveman grillen

Wapper zo veel mogelijk as van de houtskool. De longhaas moet op kamertemperatuur zijn voordat ze in de houtskool gaat. Leg de longhaas midden in de houtskool en laat ongeveer 2 tot 3 minuten liggen. Draai daarna om en leg terug in de houtskool. Mocht er een stuk houtskool aan vastplakken kan je deze eraf trekken met een tang.

Longhaas is vaak wat dikker en zal daardoor niet tot de juiste kern van 52 graden komen in de houtskool zonder de buitenkant te verbranden. Je kunt twee dingen doen: snij de longhaas vooraf in dunnere stukken, of haal deze uit de houtskool wanneer beide kanten ongeveer 3 minuten hebben gehad. Leg het gietijzeren rooster in de kamado, sluit alle schuiven en gaar het vlees verder tot de gewenste kern is bereikt. Pas op voor backdraft! Hierom geven we voorkeur voor de longhaas vooraf te snijden.

Rusten en serveren

Haal de longhaas uit de kamado en laat een vijftal minuten rusten. Smeer in met de pesto en serveer in flinterdunne plakken.

Video van het recept & uitleg over caveman grillen

Nog meer tips over vlees en hoe je dit recept maakt? Bekijk onderstaande video. Dit is een fragment uit livestream #3. De volledige livestream is via Youtube te bekijken, wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail.

Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!

Vragen over producten of recepten?
Chat met ThomAI
ThomAI

Ingrediënten

  • 600 gram longhaas

  • 1 pakje ansjovis op olie

  • 1 bos peterselie

  • 2 tenen knoflook

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren rooster

  • Grid lifter

  • Kern temperatuurmeter

  • BBQ tang

  • Handschoenen

  • Foodprocessor

  • Veelgestelde vragen

    Het unieke aan dit recept is dat de Longhaas direct op de gloeiende kolen gegrild wordt, dit wordt ook wel de Caveman Style genoemd.

    Je kunt een unieke smaakcombinatie verwachten. De Longhaas heeft een robuste, rund-achtige smaak die perfect samengaat met het zoute, licht pittige van de Ansjovis Pesto.

    Je kunt de Longhaas Caveman Style met Ansjovis Pesto bereiden met elke BBQ die hoge temperaturen kan bereiken en waarop je direct boven de kolen kunt grillen.

    Ja, de ansjovis is vooral bedoeld om extra smaak aan het vlees te geven. Als je geen ansjovis hebt, zouden andere zoute visssoorten zoals sardines ook kunnen werken.

    Het grillen van de Longhaas neemt ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag. Daarbij komt nog extra tijd voor het voorbereiden van de ansjovis pesto en het laten rusten van het vlees na het grillen. Inclusief alle voorbereidingen kun je rekening houden met ongeveer een uur.

    Geschreven door:

    Bekijk team BBQ